Gaan Antillianen écht dronken de weg op?

Gaan Antillianen écht dronken de weg op?

door Emma van Kampen

Ja, rijden met alcohol achter je kiezen wordt al jaren gedoogd op Curaçao en Bonaire. Dit komt door mazen in de wet, waardoor er niet streng wordt opgetreden door de politie. Bovendien beschikt de politie niet over ademanalyse-apparaten, waarmee je controleert met hoeveel bier, wijn of sterke drank iemand achter het stuur is gekropen.

In 2018 waren er in Curaçao 13.000 geregistreerde auto-ongelukken. Volgens de jaarcijfers van schade-expert Forensys was er in 75 procent van de gevallen alcohol in het spel. Vermoedelijk zijn dertien van de achttien verkeersdoden in 2018 slachtoffer geworden van een dader die onder invloed van alcohol of drugs was. In Bonaire werd in datzelfde jaar voor het eerste een alcoholcontrole gehouden op straat door de politie. Van de 177 gecontroleerde bestuurders hadden er 24 teveel gedronken, vier waren zó dronken dat ze zelfs niet meer in staat waren om te blazen.

Vanaf 2019 heeft Curaçao een nieuwe officier van justitie: Ivo Out. Hij wil rijden onder invloed bannen van het Caribische eiland. Volgens de uit Nederland afkomstige officier van justitie werden er tot op heden enkel mensen veroordeeld wanneer ze hun eigen auto in de prak reden of in een gevecht terechtkwamen met andere bestuurders. Met verkeer in zijn portefeuille wil hij er door middel van strenge controles voor zorgen dat het aantal verkeersdoden door toedoen van alcohol gaat afnemen. 

Specialisten Curaçao

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Midden-Amerika?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Mexico kenner
Sponsors