Rum op Barbados

Rum op Barbados

door Getaway Travel

Op de Cariben drink je geen bier of wijn, maar geheel volgens Caribisch gebruik: rum. Op Barbados schijnt de oudste, en volgens sommigen de lekkerste rum ter wereld te worden gemaakt.

Rum wordt op verschillende plekken ter wereld gemaakt en overal wordt rum op een andere manier geproduceerd. Hierdoor zijn er verschillende soorten rum op de markt zijn en heeft elke rumsoort zijn eigen karakteristieke smaak.

Tour door Mount Gay Rum Distillery

Op Barbados bevindt zich het beroemde Mount Gay Rum Distillery, op vijf minuten rijden van hoofdstad Bridgetown. Deze destilleerderij is één van de oudste rummakers ter wereld. Al in 1703 werd in Mount Gay rum geproduceerd.

Elk half uur wordt er een tour gegeven door de destilleerderij, waarin met behulp van een film het hele proces wordt uitgelegd.

Rum is eigenlijk een bijproduct van de suikerrietproductie. Suikerriet kan wel zes meter lang worden. In het onderste deel van de rietstengel zit de rietsuiker. Om dit suiker te verkrijgen wordt het riet fijngemalen. Hierdoor ontstaat een soort stroperig sap, waaruit uiteindelijk rum wordt gedestilleerd.

Rumbar

In Barbados wordt de Mount Gay rum in meer dan twaalfhonderd rumbarretjes verkocht. Deze barretjes, die meestal vastzitten aan het huis van de eigenaar, vind je in elk dorpje. De gebouwtjes zijn bontgekleurd en op de achtergrond hoor je Caribische calypsomuziek of de kenmerkende klanken van Bob Marley.

De lokale bevolking komt naar de rumshops om te discussiëren over politiek of een gezellig praatje te maken over bijvoorbeeld de laatste cricketwedstrijd. Het is een plek om even te ontstressen, als er al sprake is van stress op Barbados, en is nauw verweven met de Bajaanse cultuur.

Hou je niet van pure rum? Dan geniet je van een heerlijke rum punch. De oudste rum punch ter wereld is de Bajan Rum Punch. Het recept is gemakkelijk te onthouden via een Engels rijmpje: one of sour, two of sweet, three of strong and four of weak. Dit betekent: één deel limoensap, twee delen suiker, drie delen rum en vier delen water.

Rum Proeven

Na de film en de tour door de destilleerderij suizen je oren van informatie. Tijd om het goedje eens te proeven. Iedereen krijgt een glas met een donkergekleurde vloeistof erin. Hoe donkerder de rum, hoe meer aroma. Als rum gemaakt wordt, is het kleurloos. De kleur komt van de rijping in eikenhouten vaten of door toevoeging van gebrand suiker.

Je hangt met je neus boven het glas hangt en haalt even goed adem. Je neusharen lijken wel in brand te staan. De barman glimlacht en zegt: 'Good rum!'. Gemotiveerd door deze positieve woorden neem je een slok. Een steek gaat door je tong, waarna de rum zich een weg brandt door je slokdarm. Je ademt uit door je neus en proeft vanille en een vleugje amandel.

Met een fles Mount Gay Rum verlaat je de destilleerderij. Je proeft de rum nog steeds en je voelt je opeens een echte Bajaan.

Specialisten Barbados

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Midden-Amerika?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Nicaragua kenner
Sponsors