Bridgetown en omgeving

Bridgetown en omgeving

door Yasmin Visser

In Bridgetown staan koloniale huizen met balkonnetjes naast moderne torenhoge flats. De haven van de hoofdstad van Barbados wordt gedomineerd door aangelegde cruiseschepen en luxe jachten.

Bridgetown is de enige stad op Barbados. Er wonen ongeveer 80.000 mensen en de stad is in 1628 door de Britten gesticht. Lange tijd vormde Bridgetown, dat toen nog Town of Saint Michael heette, de hoofdstad van de Britse Bovenwindse eilanden.

Brits Bridgetown

Rond de haven vind je vele winkeltjes waar je goedkoop je inkopen doet. De mensen uit cruiseschepen komen niet verder dan deze belastingvrije shopjes.

Dat is jammer, want als je iets verder de stad in loopt, kom je bij de grote St. Michaels Cathedral, met haar rode dak. Deze Anglicaanse kerk is één van de bewijzen dat Barbados ooit in Britse handen was.

Joodse kolonisten

Alle bezienswaardigheden van Bridgetown concentreren zich in het centrum van Bridgetown en de stad is gemakkelijk te voet te verkennen. Achter het witte parlementsgebouw, dat langs de haven staat, vind je het oudste gebouw van Bridgetown: Harford Chambers.

Hier vlakbij staat de witte synagoge. Onder de eerste kolonisten van Barbados waren veel joden. Door hun kennis over het verbouwen van suikerriet, floreerde lange tijd de agricultuur op het eiland.

Na een tijd daalde het aantal joden op Barbados en de synagoge raakte in verval. Maar na de Tweede Wereldoorlog groeide de Joodse bevolking weer en de oude synagoge werd gerestaureerd.

Actie op Accra Beach

Na een halve dag heb je de drukte van Brigdetown wel gezien en verlaat je de grote stad voor iets kalmers. Een paar kilometer ten zuiden van de hoofdstad ligt één van de mooiste stranden van Barbados: Accra Beach bij het dorpje Rockley.

Vanaf een ligbedje kijk je loom naar het glinsterende water. Uit een van de barretjes achter je komen de klanken van Bob Marley je tegemoet. In de verte zie je de gekleurde zeilen van fanatieke windsurfers.

De golven zijn niet hoog en het is tijd voor wat verkoeling. Met een duikbril op je hoofd en je flippers aan loop je vanaf het witte zandstrand achterwaarts het helderblauwe water in. Onder water kom je de meest kleurige visjes tegen.

Druipsteengrot

Vanaf Rockley is het ook maar een paar kilometer naar Harrison's Cave, precies in het midden van het eiland. De Harrison's Cave is meer dan twee kilometer lang en bestaat uit een enorm labyrint van kalkstenen rotsformaties. De inwoners van Barbados wisten al lang van het bestaan van de grotten, maar opende Harrison's Cave in 1981 voor het grote publiek.

Met een elektrische tram daal je naar beneden, de grotten in. Stalactieten en stalagmieten steken als uitstekende tanden in de grot. Deze vreemde rotsformaties zijn ontstaan door jarenlange erosie. Nog steeds stromen er riviertjes door de grotten heen die soms uitmonden in kleine watervallen.

Een ondergrondse wereld

Tijdens de tour ga je langs de verschillende ruimtes in de grot. Eén ervan is The Village. Hier zie je dat stalagmieten en stalactieten zijn samengegroeid tot enorme kolommen, die helemaal tot het plafond reiken.

Je hoort zachtjes het stromen van het water. De dikke druppels die constant naar beneden vallen lijken een soort muziek te maken in deze ondergrondse wereld.

Wat is er te doen in Bridgetown en omgeving?

  • Bezoek het Crop Over Festival . Voor vijf weken staat heel Barbados op zijn kop. In de hoofdstad vind je onder andere een grote markt waar je fruit of mooie souvenirs koopt, terwijl je luistert naar Caribische Calypso muziek.
  • Rijd naar het suikerrietplantagehuis bij Francia. Op deze plantage worden zoete aardappels verbouwd. Vlakbij vind je Gun Hill, een oud militair station. Vanaf de uitkijktoren heb je nu een mooi uitzicht over het heuvelachtige landschap van Barbados.
  • Brigdetown is een zeer veilig stad. Ga er 's avonds ook lekker op uit en bezoek een bar op het strand. Op sommige avonden spelen daar live bands op podia in het zand.
  • Ontvlucht de drukte van Brigdetown en trek naar het zuiden. Hier vind je bij Rockley een van de mooiste stranden van Barbados: Accra Beach. Ga snorkelen of probeer je staande te houden op een windsurfboard.
  • Vlakbij Bridgetown vind je verschillende rum destilleerderijen waar ze een tour te geven. Bekijk hoe rum gemaakt wordt en proef het resultaat.

Meer Bridgetown en omgeving

Specialisten Barbados

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Midden-Amerika?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Bonaire kenner
Sponsors