Soufrière en de Pitons

Soufrière en de Pitons

door Yasmin Visser

In het zuidwesten van St. Lucia liggen twee beroemde piramidevormige vulkanische bergen: de Pitons. Gros Piton is 771 meter hoog en Petit Piton met 743 meter iets kleiner. Op heldere dagen zijn de karakteristieke bergtoppen helemaal vanuit hoofdstad Castries te zien. Wanneer je naar het Caribische St. Lucia gaat, mag je deze kenmerkende rotsen eigenlijk niet missen.

Suikerriet in Soufrière

Wanneer je komt aanrijden in het dorpje Soufrière, zie je de Pitons al voor je liggen. Toen het kleine stadje in 1746 gesticht werd door de Fransen bloeide de stad vanwege de suikerrietplantages. Tegenwoordig leven de inwoners van Soufrière voornamelijk van het toerisme.

Door de jaren heen is Soufrière vaak getroffen door aardbevingen, orkanen en tropische stormen. De stad is dus meerdere keren herbouwd. De bewoners laten zich niet afschrikken door de natuurrampen. Terwijl je op zoek gaat naar een slaapplaats wordt je vriendelijk begroet door iedereen die je tegenkomt op straat.

Frans in St. Lucia

Het stadje is gemakkelijk te voet te verkennen. Je begint de wandeling bij de kustlijn en leidt je naar het centrale plein. Op dit plein zijn tijdens de Franse revolutie verschillende vooraanstaande Franse mannen onthoofd met de guillotine.

Franse houten huisjes met balkons en moderne cementen bouwwerken staan dicht tegen elkaar aan gedrukt langs de smalle wegen.

Aan de oostkant van het plein staat de Lady of Assumption kerk, gebouwd in 1953. Laat je niet afschrikken door het vervallen uiterlijk, van binnen is de kerk prachtig.

Pitons als nationaal symbool

Tijdens de wandeling zie je beide Pitons steeds in je ooghoek. De Pitons worden bedekt met groene jungle en zijn met elkaar verbonden door de bergkam Piton Mitan.

De bergen zijn een kenmerk van St. Lucia. Het nationale bier, Piton bier, is naar de bergen vernoemd. Ook de vlag van St. Lucia, die bestaat uit een zwartgoud gelaagde driehoek, is geïnspireerd op de Pitons.

Hiken op Gros Piton

Met een kleine groep en een gids beklim je het pad van Gros Piton. Petit Piton is ook te beklimmen, maar is veel steiler en dus gevaarlijker. Het pad leidt langs geurende bloemen en torenhoge bomen. Het bladerdak ontneemt je elk zicht op de strakblauwe hemel.

Het eerste deel van het pad is redelijk goed te doen, daarna wordt het steiler. Eenmaal boven aangekomen vergeet je meteen de spierpijn in je benen. Het uitzicht op Petit Piton , die als een verkeerspion omhoog steekt, en de helder blauwe Caribische zee is fantastisch. Nog even geniet je van dit prachtige beeld en verzamel je moed voor de twee uur durende tocht naar beneden.

Na deze heftige tocht beloon je jezelf met een middagje strand. Op het weide Anse Chastanet strand, ten noorden van Soufrière, kom je langzaam tot rust. Koraalrif met kleurige vissen liggen op steenworp afstand van het strand. In het water word je omgeven door clownvissen, maanvissen en zeesterren.

Wat is er te doen in Soufrière?

  • Beklim de Gros Piton. Het is een zware tocht van in totaal vier uur, maar het uitzicht vanaf de top is het waard. Onderweg zie je prachtige tropische bomen en planten.
  • Vlakbij Soufrière liggen de Soufrière Sulpher Springs. Je ziet hier kleine poeltjes met bubbelend water, heet gemaakt door de actieve vulkaan. De geur van zwavel is vies en dringt je neus binnen.
  • Op tien minuten lopen van het centrum van Soufrière liggen de Diamon Botanical Gardens. Hier bezoek je minerale baden en een waterval, waar je heerlijk in kunt afkoelen.
  • Ben je op zoek naar meer avontuur, doe dan een mountainbike tour. Vlakbij het Anse Chastenet strand ligt Anse Mamin, het beginpunt van de tocht. Rijdt langs oude suikerrietplantages en verschillende fruitbomen.
  • Maak een wandeling door het dorpje Soufrière. De bewoners zijn zeer vriendelijk en wijzen je met liefde de weg. Bezoek de markt in het noorden van de stad en de Lady of Assumption kerk op het centrale plein.

Meer Soufrière en de Pitons

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Midden-Amerika?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Nicaragua kenner
Sponsors