Rodney Bay en Pigeon Island

Rodney Bay en Pigeon Island

door Yasmin Visser

De hoefijzervormige baai Rodney Bay ligt in het noorden van St. Lucia. Via een smalle strook is de baai verbonden met Pigeon Island, wat dus eigenlijk een schiereiland is. De naam is waarschijnlijk gekozen door het grote aantal vogels die het eiland bezoeken.

Frans-Britse kolonie

Het piepkleine Caribische eiland St. Lucia was eeuwen geleden het toneel van Britse en Franse strijd. Rodney Bay is vernoemd naar de Britse aanvoerder George Brydges Rodney. Onder zijn leiding werden in de achttiende eeuw de Fransen in St. Lucia verslagen en werd St. Lucia een Britse kolonie.

Op Pigeon Island nemen de ruïnes van de oude forten mee terug naar het verleden. In Rodney Bay geniet je van de heerlijkste hapjes en drankjes van deze tijd.

Stranden bij Rodney Bay

De baai wordt gedomineerd door een jachthaven. Dichtbij de haven ligt één van de mooiste stranden van St. Lucia: Reduit Beach. Het gouden zand en het felblauwe water trekt vele Lucianen naar zich toe. Je moet het strand dus delen met flink wat andere bezoekers, vooral in het weekend.

Voor meer afgelegen gebieden moet je naar Cas-en-Bas. Dit dorpje ligt aan de oostkust en is erg afgelegen. De beste manier om deze plek te bereiken is te paard. Je rijdt door onbegaanbare drassige gebieden en uiteindelijk kom je op het strand.

Terwijl je over het strand rijdt, schieten doorzichtige krabbetjes haastig voor je weg. Je kunt hier uren over het strand draven en niemand anders tegenkomen.

Feest in Gros Islet

In de avond ga je naar het vissersdorpje Gros Islet. Het grootste deel van de week is hier niets te doen, maar op vrijdagavond is het feest.

Overal staan kraampjes waar snacks verkocht worden. Tafels, stoelen en complete koelkasten worden uit de restaurants gehaald en buiten gezet. Zo ontstaat elke vrijdagavond een straatfeest dat doorgaat tot in de late uurtjes.

Je schuift aan bij één van de tafels. Je krijgt een bord gegrilde vis voorgeschoteld en een groot glas rumpunch. Luide Caribische muziek schalt door de straten.

Fort Rodney

Pigeon Island bestaat uit een nationaal park. Je ziet hier onder andere de ruïnes van Fort Rodney. De Britse aanvoerder Rodney gebruikte Pigeon Island als een fort, om de Franse vloot in de gaten te houden. Uiteindelijk verdreef hij de Fransen van St. Lucia.

De rebellen van de Franse revolutie kwamen samen met de door hen bevrijde Afrikaanse slaven in opstand tegen de Britse overheersing. In 1814 kwam er een einde aan het conflict en werd St. Lucia een Britse kolonie tot het land in 1979 zelfstandig werd.

Snorkelen in Rodney Baai

Via een soort kunstmatige dam is Gros Islet sinds 1970 verbonden met Pigeon Island. Deze dam zorgt er ook voor dat de zee langs de kust en in de baai niet zo wild is. Je loopt door de ingang van het park. Eén van de oude barakken is omgetoverd tot bar. Andere barakken liggen er nog net zo bij als hoe ze decennia geleden zijn verlaten.

Via een omhoogslingerend paadje beklim je de heuvel waar de ruïnes van Fort Rodney zijn. Eenmaal boven heb je een prachtig uitzicht over Rodney Bay. Roestige kanonnen staan nog steeds gericht op niet meer bestaande vijanden.

Je kijkt naar beneden. Rechts zwemmen dolfijnen en direct onder je zie je strandjes met een handjevol mensen. De snorkel in je tas prikt in je rug. Het is tijd om verkoeling te zoeken in de Caribische wateren vol koraal en visjes.

Wat is er te doen in Rodney Bay en op Pigeon Island?

  • Elk jaar vind op Pigeon Island het St. Lucia Jazz Festival plaats. Ben je dus in mei op reis in St. Lucia? Dan mag je dit festival niet missen. Vele Lucianen komen hierop af en het feest gaat door tot in de late uurtjes.
  • Bezoek het Fort Rodney op Pigeon Island. De ruïnes van het oude fort liggen op een heuvel en vanaf de top heb je een prachtig uitzicht over de omgeving. Nadat je weer naar beneden bent geklommen rust je uit op één van de strandjes.
  • Voor afgelegen strandjes moet je naar Cas-en-Bas. Met een jeep of ter paard kom je bij dit afgelegen plekje aan de noordoostkust van St. Lucia. Barbecue op het strand of loop naar Donkey Beach om iets te eten.
  • Ga vrijdag naar het vissersstadje Gros Islet. Op deze avond is er altijd een straatfeest. Alle inwoners eten op straat. Restaurants zetten hun stoelen en tafeltjes buiten en iedereen geniet van heerlijke rumpunches.
  • Even geen zin om actief te zijn? Geniet van de zon op het mooie en populaire strand Reduit Beach. Je deelt het strand met Lucianen en krabbetjes.

Meer Rodney Bay en Pigeon Island

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Midden-Amerika?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Curaçao kenner
Sponsors