Schildpadden broedplaats op St. Lucia

Schildpadden broedplaats op St. Lucia

door Getaway Travel

Wees getuige van een zeer bijzonder schouwspel op het Caribische eiland St. Lucia. Op dit eiland komen de lederschildpadden het strand op om hun eieren te leggen.

Op de afgelegen stranden van Saint Lucia komen drie soorten zeeschildpadden in alle rust hun eitjes leggen. Ook de zeldzame lederschildpad, bijvoorbeeld op het Grande Anse strand.

Spieden op Grande Anse

De zon is onder en er staat een zacht windje. Met een klein groepje mensen loop je langs het water op het lange strand van Grande Anse. Iedereen spiedt om zich heen, op zoek naar sporen van de lederschildpad.

Je hebt een zaklamp bij je voor als het echt donker wordt. Dit is een speciale zaklamp, die rood licht schijnt. Normaal wit licht schrikt de eitjesleggende schildpad af, waardoor ze misschien weer vertrekt naar zee.

Grootste zeeschildpad

De lederrug is de grootste zeeschildpaddensoort en hun schild kan wel bijna twee meter lang worden. Deze zeedieren leven voornamelijk van kwallen. Doordat de eitjes van de lederrug vaak gestolen worden door stropers, daalt het aantal lederschildpadden drastisch. De diersoort wordt zelfs met uitsterven bedreigd.

Aanstaande moederzeeschildpadden leggen hun eitjes altijd op het strand waar ze zelf zijn geboren. Per keer legt een vrouwtje zestig tot honderd eitjes in een gat.

Tropische regen

Je voelt druppels regen op je vallen en ineens gaat het keihard regenen. De groep verplaatst zich naar een grot om te schuilen. Gelukkig duren de meeste regenbuien op St. Lucia vaak niet langer dan vijf minuten.

Wanneer de regen stopt, gaat de tocht verder. Inmiddels ben je al twee uur bezig met zoeken. Je wandelt nu in tegengestelde richting over het strand en ziet de voetafdrukken die je zelf eerder hebt achtergelaten.

Eieren leggen

Opeens wijst de gids je op een aantal sporen. Het lijkt wel of er een tractor over het strand gereden is. Langzaam volgen je ogen het spoor en opeens zie je een donkere vlek. Is het een rots? Terwijl je dichterbij komt legt de gids zijn wijsvinger op zijn mond. Het is een schildpad.

De moeder in spé is bezig een gat te graven met haar ruwe achterpoten. Wanneer het gat klaar is begint het eieren leggen. Als witte pingpongballetjes vallen de eitjes met z'n tienen tegelijk in het gat.

Van nog geen meter afstand sla je het hele proces gade. De schildpad is zo geconcentreerd bezig dat ze de dingen om haar heen niet meer opmerkt. Je mag even voelen aan het schild, dat hard en koel aanvoelt.

Terug naar zee

De moederschildpad bedekt haar gat met eitjes zorgvuldig met zand. Wild beweegt ze haar vinnen heen en weer om de grond te camoufleren. Daarna beweegt het dier zich terug naar zee, haar kinderen aan hun lot overlatend.

Op de terugweg bedenk je hoe bijzonder het is wat je gezien hebt. Niet alleen zijn er nog maar weinig lederschildpadden, ook mogen er elk jaar maar duizend bezoekers het strand van Grande Anse op om deze tour te maken.

Hopelijk komen de eitjes allemaal uit en vinden de babyschildpadjes hun weg in de grote wereld. Want het zou toch wel heel jammer zijn als deze machtige dieren echt zouden verdwijnen.

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Midden-Amerika?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Mexico kenner
Sponsors