Vulkaan Popocatépetl kleurt delen Mexico met asgrijs

11 juli 2018 door Carl Schmidt

De vulkaan Popocatépetl in de Mexicaanse staat Puebla heeft verschillende steden grijs gekleurd met een regen van as en waterdamp. Vooral delen van Mexico-Stad, San Nicolas de los Ranchos en Huejotzingo worden geteisterd door de vulkaan. 

De vulkaan ligt zo’n zeventig kilometer ten zuidoosten van de Mexicaanse hoofdstad Mexico-City. Popacatépetl betekent letterlijk ‘rokende berg’ en heeft asdeeltjes vijfhonderd meter hoog de lucht in gespuwd, volgens het Mexicaanse rampenpreventiecentrum.

De as-spuwende vulkaan vormt geen onmiddellijke dreiging voor de bevolking. Het vliegverkeer wordt wel beperkt waardoor toeristen hun bestemming niet kunnen bereiken. Vliegtuigmaatschappijen als American Airlines, U.S. Airline, Delta Air Lines en Alaska Air Group vliegen voorlopig niet naar Mexico-Stad.

De afgelopen jaren heeft de 5.462 meter hoge Popecatépetl al een paar keer as en gas uitgestoten. Op 21 december 1994 was de asregen zo hevig dat alle omliggende dorpen geëvacueerd moesten worden. Sindsdien wordt de activiteit van de vulkaan nauwlettend in de gaten gehouden.

ffc1199c9be584981e716e0f16d643dadf57693a.jpg
Sponsors