MiddenAmerika.nl Santo Domingo de Guzmán-festival

Santo Domingo de Guzmán-festival

13 juli 2016 door Victorine Sandkuyl

Dansende rode indianen en in zwart gehulde ‘negritos’ vallen elk jaar op 1 augustus de straten van Managua binnen wanneer het jaarlijkse Santo Domingo de Guzmán-festival zich in de straten van de Nicaraguaanse hoofdstad ontpopt.

Dit tien dagen durende festival eert de beschermheilige Santo Domingo en wordt afgetrapt met de Bajada del Santo (het wegbrengen van de heilige). Terwijl de locals het piepkleine standbeeld van Santo Domingo met zich meedragen, lopen ze van de Las Sierritas kerk naar de Santo Domingo kerk in het noorden van de stad. 

Minguito

De inwoners van Managua vieren Minguito, zoals ze de heilige Santo Domingo liefkozend noemen, met allerlei soorten festiviteiten zoals kerkelijke activiteiten, paardenparades, muziek en als hoogtepunt de Minguito processie. 

Het kleurrijke festival heeft voor iedereen een andere betekenis. Voor sommigen is het slechts een onbelangrijke feestdag, anderen grijpen de gelegenheid juist aan om te feesten of de straat op te gaan. Voor het grootste deel van de bevolking heeft het vieren van het Santo Domingo-festival vooral een belangrijke religieuze betekenis en voor hen staan kerkelijke activiteiten centraal tijdens deze tien dagen. 

Holle boom

In 1885 stond Vincente Aburto een boom om te hakken in een buitenwijk van Managua toen er iets wonderbaarlijks gebeurde. Een beeltenis van de heilige Santo Domingo verscheen in de holte van de boom en zo is Santo Domingo uitgegroeid tot beschermheilige van de hoofdstad. 

Het festival wordt afgesloten met de Subida del Santo (het terugbrengen van de heilige). De inwoners brengen het beeldje van Santo Domingo terug naar de Las Sierritas kerk waar het de rest van het jaar blijft staan. 

Bekijk hieronder videobeelden van de Bajada en Subida del Santo.

Sponsors