De heilige Martinus

De heilige Martinus

door Getaway Travel

Volgens een legende zijn zowel het eiland Sint Maarten als het feest Sint-Maarten verbonden aan de heilige Martinus of Maarten van Tours. Of dit echt waar is, blijft de vraag.

Maarten van Tours werd geboren in Hongarije en was in de vierde eeuw een bisschop van het stadje Tours in het toenmalige Gallië (nu Frankrijk).

Maarten was een van de belangrijkste grondleggers van het katholieke geloof in dat gebied. Hij stichtte kerken en abdijen en zette zich in voor de armen.

Naakte bedelaar

Volgens een legende kwam Maarten op jonge leeftijd terecht in het leger. Toen hij op zijn paard aankwam bij de stadspoort van Armiens zag hij een naakte bedelaar zitten. Omdat het zo koud was besloot Maarten met een zwaard zijn mantel in tweeën te snijden en een deel aan de bedelaar te geven. Mantelzorg in zijn puurste vorm.

Het verhaal gaat dat de bedelaar Jezus Christus was en aan Maarten verscheen in de daaropvolgende nacht. Dit was voor Maarten het moment om zijn leven anders in te richten en aan God te wijden.

Feestdag

Maarten wijdt zijn hele leven aan het katholieke geloof. In 397 overlijdt hij en op 11 november wordt hij begraven in het Franse Tours.

Na zijn dood blijft Maarten populair en al gauw wordt hij de heilige Sint Maarten. Op 11 november wordt nu al eeuwen het Sint-Maartenfeest gevierd in Nederland, Vlaanderen en Noord-Frankrijk. In het begin is Sint-Maarten een feest om de heilige Martinus te herdenken. Het feest wordt verbonden met de afsluiting van de oogst en het begin van de moeilijke wintermaanden.

Tegenwoordig is Sint-Maarten vooral een kinderfeest waarbij jonge kinderen langs deuren gaan voor snoep.

Eiland claimen

Het eiland Sint Maarten is vernoemd naar de heilige Martinus. In 1493 wordt het eiland ontdekt door Columbus. Volgens de verhalen zou dat precies op 11 november gebeurd zijn.

Aanvankelijk laten de Spanjaarden het eiland links liggen. Columbus zet niet eens voet aan wal en vaart alleen langs het eilandje. De ontdekkingsreiziger kwam, zag en claimde het.

Feest op Sint Maarten

Op Sint Maarten vieren de mensen dan ook feest op 11 november. Niet zoals in Europa om de heilige Martinus te vereren, maar om de dag van ontdekking te vieren. Het is een nationale feestdag.

Wat de mensen op Sint Maarten veel grootser vieren is het carnaval rond de Nederlandse Koningsdag. De straten vullen zich met optochten, dansers en mensen met de prachtigste kostuums.

Verbonden

Volgens de verhalen en legendes zijn het eiland Sint Maarten, het feest Sint-Maarten en de heilige Martinus van Tours dus allemaal met elkaar verbonden. Maar of het in werkelijkheid ook zo is gegaan blijft de vraag.

Misschien is Maarten niet op 11 november begraven of heeft Columbus het eiland Sint Maarten helemaal niet op 11 november ontdekt. En of het verhaal van de naakte bedelaar op waarheid gebaseerd is, mag iedereen voor zichzelf bepalen.

Specialisten Sint Maarten

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Midden-Amerika?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Guatemala kenner
Sponsors